Vad frågar amerikaner om när de besöker Stockholm?

Under förra helgen hade jag nöjet att här i Stockholm visa staden för tre personer från Kalifornien. De hade aldrig tidigare varit i Sverige och var naturligtvis nyfikna på förhållandena i vårt land. Med intresse noterade jag vilka frågor som de ställde till mig om hur det är i Stockholm och i Sverige. Den första frågan, som de återkom till flera gånger, var hur det kommer sig att vi har ett kungahus och om kungen har någon politisk makt. Ja, jag försökte förklara att han inte har någon makt och att kungahuset inte i modern tid heller har haft någon makt. Denna förklaring hade de är nog dock dock svårt att förstå eftersom de då frågade varför vi överhuvudtaget har en monark. Möjligen gjorde jag mig skyldig till någon form av högmålsbrott när jag lite lättsam förklarade att vår nuvarande kung är en man som bara har representativa uppgifter och som mest är intresserad av bilar och båtar. Jag till och med dristade med att säga ”he is a funny guy”, som jag inte alls vet hur det uppfattades av vännerna från Kalifornien. Hoppas att kungen förlåter mig om han nu skulle läsa detta.

Nästa fråga var hur mörkt det är på vintern och om det verkligen är så att skolbarnen tvingas gå till skolan i mörker och gå hem från skolan i mörker. Jag bekräftade att det är så, men tillade att det är desto ljusare på sommaren när skolbarnen är lediga. En av besökarna har varit lärare och såg tämligen bekymrad ut vid upplysningen att våra stackars skolbarn får vandra i mörker till skolan. Det är ju rätt hemskt för övrigt. Borde barnen inte få gratis pann-lampor? Hon frågade också ett par gånger när ”regnperioden” inträffar i vårt land. Själv kunde jag inte komma på annat svar än att ”det regnar hela året, förutom under den tid då det snöar”. Vet inte om det var något bra meteoro-logiskt svar. Det var i varje fall uppehåll under helgen.

Nästa fråga var om det finns många älgar i landet, vilket jag kunde bekräfta. Nästa fråga var om jag hade sett några renar och när jag berättade att jag såg renar senast för ett par veckor sedan i Jämtland blev de rätt häpna. Jag berättar att jag var tvungen att köra efter en liten flock renar på en grusväg i södra Jämtland.

En annan fråga var om det är svenskar som sitter och tigger utanför Coop och ICA och Systembolaget. Men jag förklarade att det är romer från Rumänien och Bulgarien och de hade nog egentligen inte trott att det var svenskar.

Det visade sig att välutbildade amerikaner inte hade något minne av att de hört talas om att den svenske premiärministern skjutits på öppen gata 1986 och att vår utrikesminister knivdödats på ett varuhus här i Stockholm. Mannen i sällskapet frågade mig vad svenskar har för uppfattning om Putin och jag förklarade frankt att han inte alls är populär i vårt land. Mannen såg lättat ut. Ögonblicket därefter såg han förvånad ut när jag förklarade att varken Norge eller Island är med EU. Lika förvånad blev han när jag för-klarade att vi inte har något intresse av att gå över till valutan euro. För det har vi väl inte?

De ville veta om det är gott om älgar i våra skogar och om det finns varg. Jag svarade ja på båda frågorna. Det hade aldrig hört talas om runstenar och blev mycket förundrade av att det finns en tusen år gammal runsten inmurad i grunden till ett hus i Gamla stan. De fattade inte varför den var inmurad i grunden där och inte kunde jag förklara det heller. Jag kom på att det är rätt lite jag egentligen kan förklara.

Sammanfattningsvis tyckte de att det var kallt, nästan vinter, så här års i Sverige och att det blir tidigt mörkt. Jag höll förstås med dem.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s