Sture Linnér

Sture Linnér var professor och hade doktorerat i grekiska språket. Han var en av Sveriges främsta känner av den grekiska kulturen, antikens Hellas, medeltidens Bysans och dagens Grekland. Det var om dessa kulturer som han skrev i sina böcker. Förutom att vara en klassiskt bildad humanist hade han långa tider viktiga uppdrag för näringslivet, Röda korset och FN. I en rad böcker har han för allmänheten skildrat olika epoker och händelser under klassisk grekisk tid. Han har också skrivit om Romersk tid och han har dessutom gjort ett stort antal översättningar från grekiskan och latinet.

En bok som jag särskilt vill framhålla och rekommendera är hans populärt hållna arbete ”Grekisk gryning” från 2005. Det är förträffligt bra där han tämligen rapsodiskt presenterar det hellenska kulturflödet genom tiderna. Själv skriver han i förordet till boken följande.

”Själv har jag alltid känt ett starkt behov att söka mig tillbaka till den grekisk-romerska litteraturen och konsten, varhelst jag arbetat med soppkök bland världens svältande människor eller med svensk export eller ytterligare något annat. Särskilt under det senaste åren då marken gungat många gångar och det varit svårt att finna fotfäste i tillvaron, har inte minst antik kultur gett mig mod och kraft att gå ännu ett stycke vidare.”

Det fina med Sture Linnér var inte bara att han var en utomordentligt kunnig och bildad person som delade med sig i sina lättillgängliga böcker, det var också detta att han under sitt långa liv var så uppskattad i det kulturella Sverige. Jag minns själv att jag för en del år sedan skulle gå och lyssna på honom i Folkets hus på Sveavägen. Det var ett föredrag som var annonserat och jag gick dit med en god vän. Vi var båda beredda att betala 80 kr inträde för att få lyssna till giganten Sture Linnér. När vi kom dit visade det sig vara fullsatt i salen. Jag frågade då en av arrangörerna om det inte var möjligt att byta sal till en större. Han förklarade då att det hade man redan gjort och att man inte kunde släppa in fler i salen. Vi sa då att det var beredda att stå under hela föredraget och kunde avstå från sittplatser. Funktionären berättade att det redan stod många personer inne i salen och att de inte kunde släppa in fler. Alltså fick jag och vännen gå därifrån tillsammans med rätt många andra som inte kom in. Sture Linnér var då redan i nittioårsåldern och det dröjde inte länge förrän han lämnade jordelivet. Jag har ju hört honom vid ett par andra tillfällen tidigare, men jag är fortfarande lite nedslagen över att jag inte kom in i salen där på Sveavägen.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s