Hovurmakaren och radiostyrda ur

I natt var det till att stiga upp mitt i natten och ställa om hemmets alla fem klockor jämte tre armbandsur. Fel. Jag gjorde det förstås först vid sjutiden. Kom då att tänka på hovurmakaren som jag en gång träffade. I dag är han inte längre hovurmakare utan det är någon annan. Hans uppgift var att oavlönad gå upp på slottet en gång i veckan och dra upp och kontrollera alla ur. Förmodligen dock inte kungaparets högst privata armbandsur. (”Carl Gustaf! Ska jag flytta fram timvisaren eller ska den tillbaka? Du kan väl säga Carl Gustaf! Vad menar du med utegrillen? Du har väl aldrig ställt fram någon utegrill? Hjälp mig nu, Carl Gustaf!”)

Nu undrar jag väldiga över om dagens hovurmakare rusat upp i morse på slottet och ställt om visarna på alla golvur och väggur och bordsur. Måste i så fall ha tagit honom åtskilliga timmar. Ett urtrist jobb helt enkelt. Hade han väntar ett halvår hade han sluppit att göra det. Ett annat sätt är naturligtvis att skaffa sig radiostyrda ur, som jag alltid fascinerats av. Ett atomur på Physikalisch-Technische Bundes­anstalt i den tyska staden Braunschweig är förbundet med en radiosändare i närheten av Frankfurt och sänder varje minut en digitalt kodad signal. Signalens frekvens är 77,5 kHz, vilket ligger inom långvågsområdet. Det är den som styr alla radiostyrda ur över en stor del av Europa. Men det flesta uren uppdateras bara en gång per  dygn, oftast på natten (för då är signalstyrkan i allmänhet som högst).

Svenska återförsäljare av radiostyrda ur brukar nogsamt informera om att de inte är pålitliga norr om Sundsvall. Signalstyrkan är för svag helt enkelt. Så vårt land är segregerat. Invånare norr om Sundsvall får se till att de ändrar till vintertid för hand. Manuellt. Vi stockholmare kan ligga kvar i britsen och se det radiostyrda uret automatiskt ställa om till både vintertid och sommartid. Dock inte samtidigt. Hovurmakaren får dock finna sig i att lugnt vandra runt i salarna och gemaken där uppe på slottet.

Om Arwidson

Jurist bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s