Hur skulle du döma?

Tre straffrättsliga frågor (två är konstruerade):
1. Pojken A kastar en sten genom en fönsterruta så att det blir ett ganska stort hål i rutan. En vanlig fönsterruta i en villa. Tio minuter senare kastar pojken B också en sten genom samma fönsterruta och det blir ytterligare ett ganska stort hål i rutan. Polisen griper B, men inte A. B erkänner att han kastat en sten genom rutan. Ska B dömas för skadegörelse eller ska han dömas för något annat?
2. A är uppe i den högsta byggnaden i Stockholm. Han går ut på en balkong på 28:e  våningen för att röka. B kommer bakom honom och kastar honom medvetet över balkongens räcke i avsikt att han ska störta mot marken och avlida. När A faller ned och passerar 15:e våningen står där en man C med pistol och lyckas med avsikt skjuta A just som denne passerar i fallet. Skottet träffar A mitt i hjärnan och A avlider omedelbart mitt under fallet. Kroppen slår 1,2 sekunder senare i marken. A är död redan när kroppen träffar marken. Ska B dömas för mord eller mordförsök? Ska han alls dömas till ansvar? Ska C dömas till ansvar? För vad ska C dömas?
3. A vill döda sin svärmor. Han har tröttnat på henne. Han anskaffar arsenik, som är ett vitt luktfritt och smakfritt pulver. Detta förvarar  han i en burk i skafferiet där det också finnas en burk med socker. På morgon lagar han gröt till sin svärmor och tar då, som han tror, arsenikpulver och blandar i gröten. Han tar så mycket att han är säker på att hon genast ska bli sjuk och dö. Dock är han så nervös – och berusad – när han gör det så han tar i stället ”pulver” ur burken med socker. Det är alltså socker han blandar i gröten, men han tror att det är arsenik. Svärmor äter gröten och pladdrar på som vanligt. Hon blir inte alls sjuk. Ska A dömas för mordförsök? Eller ska han inte straffas alls? Ska han gå straffri för att han var berusad?
4. A vill inte döda sin svärmor, men han förvarar arsenik i skafferiet. När han kokar gröt åt svärmor så är hans avsikt att ta socker och tillsätta gröten. Men av rent misstag tar han i stället arsenik, blandar detta i gröten. Svärmor dör efter tre minuter av svåra smärtor. Ska A straffas och för vad ska han straffas? Ska han gå fri från straff?

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.