Forskaren och journalisten Anne Applebaum – läs!

Det finns en del böcker som man bara ”ska” läsa. Säger jag med ett långt pekfinger. Det är närmast omoraliskt att inte läsa vissa böcker. Där ligger informationen serverad och det är bara att ta den till sig och tänka egna tankar kring det som man har inhämtat. Just nu tän-ker jag på Anne Applebaums två stora arbeten ”Gulag – de sovjetiska lägrens historia (2003)” och ”Järnridån (2012)”.

Hon är amerikansk-polsk journalist med omfattande akademisk utbildning (Yale, London School of Economics och Oxford). Hon är gift med nuvarande talmannen i polska riksda-gen (som tidigare varit försvarsminister och även utrikesminister). Eftersom hon är av amerikansk-judisk-polsk härkomst talar hon förutom polska även ryska.

Hennes två stora böcker skildrar med stor bredd och utan akademiskt fotnoteri två viktiga tider och företeelser i Sovjetunionen. Det är den enorma omfattningen av slavlägren i Gulag och det är den tid då Sovjet tog den politiska, militära och ekonomiska kontrollen över Östeuropa efter 1945.

Båda hennes böcker finns översatta till ryska, men inget stort ryskt förlag har vågat ge ut dem. Gulag-boken trycktes i 1 000 exemplar på ryska och såldes av ett närmast okänt för-lag. Även Järnridån finns översatt till ryska, men inget förlag vågar ge ut den. Det är inte något mindre än en stor skandal. Den borde tryckas i västvärlden och finnas tillgänglig för postorder. Putin borde få ett exemplar av de två böckerna. Man få inte glömma bort att det i Ryssland är många färre som kan läsa en bok på engelska än det är i andra icke-engelskspråkiga länder. Det är viktigt att böckerna finns tillgängliga på ryska för att kunna läsas av de intresserade ryssarna.

Anne Applebaum har lagt ned tusentals timmar av arkivstudier på plats och intervjuer med ett stort antal personer. Det hon skildrar är modern historia och något som man bara måste läsa för att förstå vår nuvarande värld. Jo, jag anser att man har en skyldighet att läsa hennes två böcker. Gör man det har man nämligen fått en klarare bild av den totali-tära staten Sovjetunionen. Därmed har man bättre förutsättningar att förstå vår egen tid.

Om Arwidson

Advokat bosatt och verksam i Stockholm
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s